Bahan untuk kek:
- 6 biji telur ayam (buang 2 biji telur putih)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung superfine (**)
- 60 gram tepung jagung (**)
- 50 gram air sejuk ( dari peti ais)
- 1 sudu teh baking powder (**)
- 2 sudu makan ovelete
- 75 gram mentega (dicairkan atas api kecil)
Caranya:
- Masukkan semua bahan kecuali mentega cair kemudian putarkan. (Masukkan tepung sedikit sedikit)
- Putar dengan kelajuan sederhana sampai pekat dan bertukar warna menjadi putih.
- Akhir sekali, masukkan mentega cair dan putar sampai sebati dan pekat.
- Sapu acuan dengan mentega atau alaskan dengan baking paper.
- Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 50 minit dengan suhu 160 darjah celcius. ( ikut suhu oven masing2)
- Biarkan sejuk kemudian potong kepada dua bahagian untuk letakkan cream cheese.
Bahan untuk krim :
- 250 gram cream cheese tatura
- 1/2 tin susu pekat manis
- 60 ml whipping cream
- Putarkan sehingga cream cheese tidak berketul-ketul sampai sebati bersama susu dan whipping cream.
- Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi diatasnya.
- Sapukan lebihan krim tadi sehingga menutupi keseluruhan kek.
Bahan untuk topping :
- 1/2 kraft cheddar cheese (diparut halus)
- Gula Hiasan (ikut suka nak letak ke tak)
Caranya:
- Taburkan cheese kraf yang telah diparut menutupi keseluruhan kek dan taburkan gula hiasan.
- Masukkan dalam peti ais sejam dua. Kemudian sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment