FarahFieya Online Shop

FarahFieya Online Shop
KEKABU . BABY . KIDS . MATERNITY (PRODUK KEKABU BAYI DAN KANAK-KANAK NO 1 DI MALAYSIA)

Friday, 28 February 2014

Cheese cake leleh

Cheese cake leleh, memang sedap.. Bila dimakan sejuk2 dan cair didalam mulut, kemanisan yang menambat rasa, Sapa pernah makan cer angkat tanggan sikit.. Meh kita try buat sendiri.. semudah A.B.C.. Selamat mencuba :)



Bahan untuk kek:
  •   6 biji telur ayam (buang 2 biji telur putih)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung superfine (**)
  • 60 gram tepung jagung (**)
  • 50 gram air sejuk ( dari peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder (**)
  • 2 sudu makan ovelete
  • 75 gram mentega (dicairkan atas api kecil) 
# Ayak bahan yang bertanda (**)

Caranya:
  1. Masukkan semua bahan kecuali mentega cair kemudian putarkan. (Masukkan tepung sedikit sedikit)
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sampai pekat dan bertukar warna menjadi putih.
  3. Akhir sekali, masukkan mentega cair dan putar sampai sebati dan pekat.
  4. Sapu acuan dengan mentega atau alaskan dengan baking paper.
  5. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 50 minit dengan suhu 160 darjah celcius. ( ikut suhu oven masing2)
  6. Biarkan sejuk kemudian potong kepada dua bahagian untuk letakkan cream cheese.

Bahan untuk krim :
  • 250 gram cream cheese tatura
  • 1/2 tin susu pekat manis 
  • 60 ml whipping cream
 Caranya:
  1. Putarkan sehingga cream cheese tidak berketul-ketul sampai sebati bersama susu dan whipping cream.
  2. Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi diatasnya.
  3. Sapukan lebihan krim tadi sehingga menutupi keseluruhan kek.

Bahan untuk topping :
  • 1/2 kraft cheddar cheese (diparut halus)
  • Gula Hiasan (ikut suka nak letak ke tak)

 Caranya:
  1.  Taburkan cheese kraf yang telah diparut menutupi keseluruhan kek dan taburkan gula hiasan.
  2. Masukkan dalam peti ais sejam dua. Kemudian sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment