Cara nak buat kek minyak gebu tak ingat ( kalau x ingat tu maknanya lupa la kan, tapi x mau lupa resepi pulak, cuma lupakan hal yang x berkenaan sampaikan penat kepala otak kita duk pikiq hari-hari tu xpa la kan..) hihihi.. Okey lupakan hal tu jom kita teruskan membaca dan semarakan semangat berkobar-kobar nak buat kek. Bila kita boleh lihat hasil kerja & ayaq tangan kita terus hilang penat lelah semua.. Senyum memanjang ja..
Ha nie dia resepi Kek Minyak Gebu Tak Ingat tu. Selamat mencuba :)
Siap di corakkan dan sedia untuk dimasukkan dalam oven |
Bahan-bahan :
- 5 biji telur
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula kastor
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu besar ovallet
- 1 sudu teh esen vanilla
- Pewarna (ikut suka warna apa pun tak kisah.)
Bahgikan kepada 4 warna
Caranya :
- Pukul telur, gula dan ovallet sampai gebu.
- Masukkan susu pekat dan esen vanilla.
- Masukkan minyak masak dan pukul lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sampai sebati.
- Bahagikan ikut warna.
Selang selikan adunan - Tuangkan adunan ke dalam loyang. Selang selikan adunan dalam loyang ikut warna sampai habis adunan. Untuk pastikan wap tidak masuk dalam loyang kita boleh gunakan kain diikat pada tudung pengukus atau guna plastik untuk tutup keseluruhan loyang dan boleh juga kalau nak guna kertas foil. (kalau guna bekas plastik boleh guna penutupnya sahaja.)
- Kalau hendak kukus ambik masa 45-50 minit guna api kecil (pastikan air di didihkan terlebih dahulu)
- Kalau hendak bakar ambik masa 30 minit dengan suhu 160 darjah celcius.
No comments:
Post a Comment